Kolekcja whisky typu single malt, stworzona przez najdłużej pracującego mistrza destylarni Davida Stewarta, charakteryzuje się wyrafinowanym delikatnym smakiem, wyśmienitym miodowym aromatem i szlachetnym odcieniem. To dzięki doświadczeniu Davida Stewarta każde wydanie jest doprowadzane do perfekcji. Mistrz decyduje, w której beczce i ile czasu powinna leżakować whisky, aby napój otworzył się i podarował światu wyrafinowany smak i aromat. I nawet po 58 latach aktywności zawodowej, Stewart niestrudzenie eksperymentuje w celu stworzenia doskonałego smaku, oddając hołd tradycji.

Delikatny smak i wyrafinowany aromat whisky osiągany jest dzięki 5 unikalnym elementom, które stanowią podstawę napoju. Szczególne znaczenie ma doświadczenie i umiejętności mistrzów destylarni, uważność i perfekcjonizm miedziarza, który dba o doskonały stan aparatów do destylacji. Znaczącą rolę odgrywa wypalanie, naprawa i napełnianie beczek, dlatego też destylarnia zatrudnia wykwalifikowanych mistrzów bednarstwa. Wszystko to nadaje whisky THE BALVENIE unikalny charakter i niepowtarzalny smak.

THE BALVENIE jest jedyną destylarnią na wyżynach Szkocji, która utrzymuje tradycję słodowania podłogowego we własnej słodowni i nadal sama uprawia i produkuje słód jęczmienny.

Doświadczenie i umiejętności mistrzów, wysokiej jakości surowce uprawiane w optymalnych warunkach, w połączeniu z ciągłym eksperymentowaniem, pozwalają na stworzenie najlepszej whisky typu single malt, którą można cieszyć się w każdej chwili.

The Balvenie 12YO DoubleWood

The Balvenie 12 DoubleWood to jedna z najbardziej rozpoznawalnych szkockich whisky single malt z regionu Speyside. Dojrzewa przez minimum 12 lat w dwóch rodzajach beczek – najpierw w tradycyjnych beczkach z dębu amerykańskiego, a następnie w beczkach po sherry Oloroso. Dzięki temu procesowi otrzymuje bogaty, wielowarstwowy smak, łączący waniliową słodycz z nutami suszonych owoców i przypraw.

Profil smakowy: miód, wanilia, cynamon, suszone śliwki.
Idealna dla: osób rozpoczynających przygodę z whisky single malt.

The Balvenie 14YO Caribbean Cask

The Balvenie 14 Caribbean Cask to wyjątkowa propozycja dla miłośników owocowych i egzotycznych smaków. Po dojrzewaniu w beczkach z dębu amerykańskiego, whisky spędza dodatkowy czas w beczkach po karaibskim rumie. To nadaje jej niezwykłego charakteru – łączącego tradycyjny styl Speyside z tropikalną słodyczą.

Profil smakowy: toffi, miód, mango, karmel i nuty przypraw korzennych.
Idealna dla: osób szukających whisky z odważnym, egzotycznym akcentem.

The Balvenie 16YO French Oak

The Balvenie 16 French Oak to limitowana edycja whisky, dojrzewająca w beczkach z dębu francuskiego po winie Pineau des Charentes. Dzięki temu zyskuje unikalny charakter – subtelny, wyrafinowany i niezwykle elegancki. Jej smak łączy tradycyjną łagodność destylarni Balvenie z nutami białych winogron, kwiatów i delikatnej wanilii.

Profil smakowy: gruszka, zielone winogrona, miód lipowy, przyprawy.
Idealna dla: kolekcjonerów i osób szukających wyrafinowanej whisky na specjalne okazje.

The Balvenie 21YO PortWood

The Balvenie 21 PortWood to jedna z najbardziej prestiżowych edycji destylarni. Po dojrzewaniu w tradycyjnych beczkach, whisky trafia do beczek po porto, które nadają jej aksamitnej głębi i niezwykłego bogactwa smaków. To trunek dla koneserów, ceniących pełnię i elegancję w każdym łyku.

Profil smakowy: ciemne owoce, czekolada, orzechy, lekka taniczność porto.
Idealna dla: koneserów i na wyjątkowe okazje.

Koszyk
Kategorie