Co sprawia, że Glenfiddich, to Glenfiddich?
Glenfiddich jest najczęściej nagradzaną whisky single malt na świecie. Swoją obecną pozycję zawdzięcza działaniom Williama Granta oraz kolejnym pokoleniom jego rodziny. Grant w ciągu jednego roku zbudował destylarnię w szkockim miasteczku Dufftown w regionie Speyside. Pierwsze krople destylatu w Glenfiddich popłynęły 25 grudnia 1887 roku. Od tego czasu unikalna receptura i tradycyjny sposób produkcji pozostają niezmienione. Niezrównany smak i aromat Glenfiddich to rezultat leżakowania między innymi w hiszpańskich beczkach po sherry, amerykańskich po bourbonie czy też w beczkach po karaibskim rumie. Do jej produkcji niezmiennie używane są trzy składniki: najwyższej jakości szkocki jęczmień, drożdże oraz krystalicznie czysta woda z podziemnego źródła Robbie Dhu.
• Whisky Glenfiddich jest najczęściej nagradzaną whisky single malt na świecie
• Od 2000 roku uzyskała najwięcej nagród spośród wszystkich szkockich whisky single malt
• Nagradzana w najbardziej prestiżowych konkursach takich jak The International Wine & Spirit Competition oraz The International Spirits Challenge.
Glenfiddich 18YO
W naszej ofercie znajduje się bestsellerowa Glenfiddich 18 YO. Swój niezrównany smak i aromat ta whisky single malt zawdzięcza unikalnej recepturze oraz tradycyjnym metodom produkcyjnym. Marka Glenfiddich od 1887 roku jest synonimem najwyższej jakości. Uznanie zdobyła nie tylko dzięki drobiazgowo opracowanym procedurom produkcji, ale również wykorzystywaniu doskonałego szkockiego jęczmienia, drożdży i krystalicznie czystej wody ze źródła Robbie Dhu. To właśnie w tym tkwi sekret wspaniałego smaku zarówno 18-, jak i 12-letniej Glenfiddich.
18-letnia Glenfiddich roztacza aromat sadu owocowego, starego dębu oraz pieczonych jabłek. W idealnie zbalansowanym smaku wyczuwalne są suszone owoce, kandyzowana skórka pomarańczy oraz daktyle – całości dopełniają natomiast akcenty dębiny i przypraw korzennych. Butelka w eleganckiej tubie idealnie nadaje się na gustowny prezent dla konesera single malt.
Poznaj to co najlepsze, czyli
proces produkcji
Zacieranie i Fermentacja – Zmielony jęczmień mieszany jest kilkukrotnie z ciepłą wodą. Po rozpuszczeniu cukrów, ciecz jest transportowana do kadzi fermentacyjnej, gdzie dodawane są drożdże, które rozpoczynają produkcję alkoholu. Po 72 godzinach 8% zacier gotowy jest do destylacji.
Destylacja – Proces rozdzielenia wody od alkoholu, czyli destylacja, którą przeprowadzamy dwukrotnie skutkuje powstaniem przezroczystego alkoholu, tzw „new make” o mocy około 70%.
Dojrzewanie – Whisky potrzebuje czasu. W zanurzonych w półmroku magazynach w beczkach z amerykańskiego i hiszpańskiego dębu, whisky dojrzewa przez długie lata.
Kupażowanie i butelkowanie – Kiedy whisky jest gotowa, Malt Master zestawia ze sobą odpowiednie beczki, aby zachować powtarzalność smaku oraz aromatu naszych whisky.
Skąd nazwa Glenfiddich?
Glenfiddich w języku gaelickim oznacza „Dolina Jeleni” stąd również w logo marki znalazła się głowa jelenia.
Skąd trójkątna butelka?
Woda, jęczmień i powietrze – trzy elementy bez których nie powstałaby whisky Glenfiddich zainspirowały Hansa Schlegera do stworzenia projektu „trójkątnej” butelki – która od początku staje się znakiem rozpoznawczym naszej whisky.
Glenfiddich 15YO
Swoje niezmierzone bogactwo smaku 15-letnia whisky Glenfiddich zawdzięcza wyjątkowemu procesowi dojrzewania w trzech rodzajach beczek: po bourbonie, po sherry oraz beczkach wykonanych ze świeżego dębu amerykańskiegogo. Zanim trafi do butelek, jest mieszana w wielkiej, ręcznie wykonanej kadzi typu Solera. Piętnastoletnia Glendfiddich Solera Reserve ma pełny owocowy aromat z intrygującą nutą miodu, wanilii i przypraw.
Szkocka Whisky
Dla Szkotów whisky to bardzo ważna część ich kultury, stylu bycia i narodowej tożsamości. Słowo „whisky” pochodzi od wyrażenia water of life (woda życia). Wytwarzana z dodatkiem ziół i miodu była używana do celów leczniczych. Do XIX wieku jej produkcja nie była ustandaryzowana. Od 1909 roku istnieją regulacje określające standardy powstawania trunku. Szkocka whisky musi być wyprodukowana w gorzelni znajdującej się na terenie Szkocji. Do produkcji używa się wody i słodowanego jęczmienia lub innego zboża. Następnie whisky musi dojrzewać przez minimum trzy lata w dębowych beczkach, a jedyne dopuszczalne dodatki to woda i karmel. Po tym czasie traci ostrość na rzecz złożoności dzięki obecności związków powstających podczas wypalania beczki. Butelkowana może być przy zawartości alkoholu minimum 40%.
Glenfiddich Prestige
Glenfiddich to najczęściej wybierany i najczęściej nagradzany szkocki single malt na świecie. Sprzedawany w ponad 180 krajach, jest prekursorem w swojej kategorii. Potomkowie założyciela – Williama Granta – w 2001 roku wypuścili na świat najstarszego zabutelkowanego single malt na świecie – 64-letni Glenfiddich, pochodzący z beczek z 1937 roku, był niewątpliwie ogromnym wydarzeniem. Od tego momentu rodzinna firma William Grant & Sons, chciała pokazać światu, że mimo różnorodności podstawowych produktów, myślą oni o przyszłości. Równolegle zaczęły być regularnie butelkowane pozycje, które pojawiały się wśród innych destylarni tylko sporadycznie. Pojawienie się takich pozycji jak Glenfiddich 21, 30, 40 czy przede wszystkim 50-letniego Glenfiddich pokazuje, że rodzina posiada dość pokaźne zaplecze starszych destylatów.
Co odróżnia single malt od blended whisky?
To dwie różne rzeczy. Blended whisky zwykle są młodsze, stanowią połączenie whisky z różnych destylarni – często są to whisky zbożowe. Warto jednak pamiętać, że mimo popularności blended whisky na świecie, to właśnie podstawą do ich zestawienia są whisky Single Malt.
Single Malt, to whisky pochodzące tylko z jednej destylarni, do których przygotowania używa się tylko 3 produktów – słodu jęczmiennego, wody i drożdży. Smak i aromat, pochodzi w takim razie tylko z naturalnych składników, oraz z jednego miejsca na ziemi. W tym przypadku z destylarni Glenfiddich w miasteczku Dufftown w sercu Szkocji.
Glenfiddich 12YO
Ta oryginalna odmiana whisky słodowej przez co najmniej 12 lat dojrzewała w beczkach z amerykańskiego i hiszpańskiego dębu. Każda z tych beczek zawdzięcza swoją wyjątkowość troskliwej opiece doświadczonych bednarzy. Dzięki ich staraniom whisky charakteryzuje się świeżym, słodkawym aromatem oraz łagodnym smakiem z delikatną nutą gruszki.
Glenfiddich Apple Mizuara
– 40 ml whisky Glenfiddich 12YO
– 40 ml soku Jabłkowego
– 40 ml wody gazowanej
– Lód
– Plaster jabłka
Do szklanki z lodem dodaj whisky Glenfiddich 12YO. Dolej sok jabłkowy i dopełnij wodą gazowaną. Udekoruj plastrem jabłka.
Glenfiddich Greenery
– 40 ml whisky Glenfiddich 12YO
– 100 ml schłodzonego naparu z zielonej herbaty (opcjonalnie smakowej)
– Cząstka pomarańczy
– lód
Do szklanki typu Old Fashioned dodaj lód oraz whisky Glenfiddich 12YO. Dopełnij zieloną herbatą. Udekoruj cząstką pomarańczy.
Glenfiddich Highball
– 40 ml whisky Glenfiddich 12YO
– 120 ml wody gazowanej
– Skórka z cytryny
– Lód
Do szklanki z lodem dodaj whisky Glenfiddich 12YO. Dopełnij wodą gazowaną. Udekoruj skórką z cytryny.
Glenfiddich Blackcurrant Sodawari
– 40 ml whisky Glenfiddich 12 YO
– 40 ml soku z czarnej porzeczki
– woda gazowana z syfonu
Do szklanki z lodem dodaj whisky Glenfiddich 12 YO. Dolej sok i dopełnij wodą gazowaną. Udekoruj skórką z cytryny.
Whisky Glenfiddich IPA
-1 porcja whisky Glenfiddich IPA
– Skórka z pomarańczy
– Olejki eteryczne
Na bryłkę lodu nalej porcję whisky Glenfiddich IPA, dodaj skórkę z pomarańczy i wyciśnij olejki eteryczne nad szklanką. Cytrus uzupełni nuty owocowe i jeszcze wyraźniej podbije słodkie aromaty naszej whisky.
Whisky Glenfiddich Project XX
-1 porcja whisky Glenfiddich Project XX
Powąchaj i napij się czystej whisky Glenfiddich Project XX. Opcjonalnie możesz dodać odrobinę wody, aby obniżyć zawartość procentową alkoholu. Ta whisky zabutelkowana jest z mocą 47%, aby oddawać charakter whisky jak najbliżej beczki.
Whisky Glenfiddich Fire & Cane
– 1 porcja whisky Glenfiddich Fire & Cane
– 5 ml syropu cukrowego
– Kilka kropel Angostury Bitter
– Skórka z pomarańczy
Do szklanki wypełnionej lodem nalej porcję whisky Glenfiddich Fire & Cane, dodaj 5 ml syropu cukrowego (Rozpuść 1:1 cukier z ciepłą wodą) oraz kilka kropel Angostury Bitter (opcjonalnie innego gorzkiego alkoholu). Zamieszaj i dodaj skórkę z pomarańczy dla uwypuklenia owocowych aromatów.
