Genever jest jednym z najstarszych gatunków alkoholi destylowanych. Produkowany jest już od XIII wieku – początkowo na bazie destylatów winnych, które to z czasem ustąpiły miejsca destylatom zbożowym, istotnie zmieniając charakter genevera. Genever często porównuje się do ginu – i słusznie, gdyż gin właśnie z genevera się wywodzi. Mimo to, genever jest całkowicie odrębną kategorią alkoholu. Znacznie niższa zawartość jałowca oraz innych składników botanicznych, niż w ginie, charakterystyczny smak słodu i drożdży oraz skomplikowana metoda produkcji pozwalają nam pozycjonować genevera pomiędzy whisky i ginem. Dotyczy to zwłaszcza wersji leżakowanych w beczkach, zarówno z francuskiego, jak i amerykańskiego dębu.
BOLS to najstarsza marka alkoholowa na świecie – powstała w 1575 roku w Amsterdamie. Do produkcji likierów, jak za czasów Lucasa Bols tak i obecnie, używa się wyłącznie naturalnych składników – ziół, przypraw oraz najlepszych owoców z całego świata. Likiery to podstawowe narzędzie pracy każdego barmana. Szeroka gama smaków likierów BOLS w połączeniu z wódką BOLS i szczyptą fantazji daje nieskończone możliwości w tworzeniu koktajli. Na świecie dostępnych jest 36 smaków. W Polsce możemy spróbować : Bols Amaretto, Bols Blue, Bols Butterscotch, Bols Creme de Bananes, Bols Creme de Cassis, Bols Coracao Triple Sec, Bols Lychee, Bols Melon, Bols Peach, Bols Peppermint Green, Bols Strawberry, Bols Vanilia, Bols Grenadine syrup, Bols Natural Yoghurt, Bols Sour Apple, Bols Elderflowre, Bols Mango, Bols Maracuja.
Poznaj wszystkie smaki
Bols Brown Cream to aksamitny likier o bogatym, kremowym smaku z wyraźnymi nutami karmelu i czekolady. Powstał na bazie najwyższej jakości składników, tworząc idealną równowagę pomiędzy słodyczą a głębią smaku. Doskonały do deserów, kawy lub jako samodzielny trunek dla miłośników łagodnych, kremowych kompozycji.
Dzięki bardzo bogatej owocowości, Bols Lychee doskonale oddaje pełnię smaku świeżego liczi. Historia upraw tego owocu sięga już do 2000 roku p.n.e. i dzięki bardzo ciepłemu przyjęciu po premierze w Japonii w 2003 roku, Bols Lychee jest obecnie dostępny na całym świecie.
Doskonały likier o złoto-brązowym kolorze, powstający z wyselekcjonowanych pestek moreli. Pochodzący z Włoch likier amaretto słynie ze słodkiego migdałowego aromatu i orzechowego karmelowego smak. Pierwotnie do wytwarzania likieru amaretto używano, poza pestkami moreli, również migdałów. Bols Amaretto jest niezbędnym składnikiem klasycznych drinków takich jakAmarettoSour czy Godfather, jak i również do bardziej współczesnych koktajli, których przykładem jestAlabama Slammer.
Jeden z najbardziej niezbędnych składników koktajli w każdym barze, Bols Triple Sec jest klasycznym smakiem likieru produkowanym z suszonych skórek pomarańczy curaçao oraz innych cytrusów. Przepis na Bols Triple Sec, który od wieków pozostaje tajemnicą destylarni Bols, gwarantuje niezwykły smak, dokładnie taki, jak kilkaset lat temu.
Bols Banana to jeden z najpopularniejszych likierów bananowych na świecie, charakteryzujący się intensywnym żółtym kolorem bananów dojrzewających w słońcu. Smak bananów wzmocniony jest delikatną nutą wanilii oraz migdałów. Do produkcji Bols Banana używa się najwyższej jakości owoców oraz rum, dzięki którym likier ten jest idealnym składnikiem tropikalnych koktajli.
Bols Blue, oryginalny likier Blue Curaçao, jest najlepiej sprzedającym się likierem tego typu na świecie. Jest to jedna z najstarszych receptur we współczesnym portfolio Lucas Bols, znana była już w XIX wieku jako „Crème de Ciel”, czyli „niebiański krem”. Do produkcji Bols Blue używa się trzech gatunków pomarańczy, przy czym najważniejsze są gorzkie pomarańcze z Curaçao, nadające likierowi kompleksowy smak.
Bols Mango jest pysznym, złotym tropikalnym likierem, który świetnie oddaje naturalną owocowość soczystego, dojrzałego mango. Uważane za „pokarm bogów” przez wiele kultur Azji Południowo-Wschodniej, mango jest jednym z najbardziej uwielbianych owoców na świecie. Poza pełnym aromatem mango, Bols Mango charakteryzuje się delikatnym finiszem moreli oraz nut cytrusów.
Bols Kiwi to owocowy likier, o pełnym smaku świeżego kiwi, z delikatnymi nutami cytrusów i melona, co sprawia, że jest wyjątkowo orzeźwiający. Bols Kiwi jest likierem niezwykle lekkim o jasnym zielonym kolorze. Doskonale wpasowuje się w obecny trend na świeże, owocowe koktajle, gwarantując barmanom ten sam smak owocu, niezależnie od pory roku.
Bols Peach, podobnie, jak Bols Melon, jest smakiem, który swoją popularność zdobywał w latach siedemdziesiątych oraz osiemdziesiątych w USA oraz Wielkiej Brytanii. Bols Peach jest niezastąpionym likierem w tak sławnych koktajlach, jak Bellini, czy Sex on the Beach. Bols Peach ma unikalny smak świeżych, dojrzałych brzoskwiń z delikatnymi nutami pomarańczy i cytrusów.
Bols Sour Apple to rześki, intensywny likier o kompleksowym smaku zarówno zielonych, jak i dojrzałych jabłek, co tworzy pyszny balans pomiędzy słodyczą oraz kwasowością. Najbardziej znanym koktajlem, wymagających od nas użycia Bols Sour Apple jest koktajl Appletini, czyli jabłkowa wariacja na temat ulubionego napoju Bonda.
Bols Elderflower zrobiony jest z kremowych, pachnących miodem płatków kwiatów bzu. Bez kwitnie na początku lata, a jego aromatyczne świeże kwiaty dają Bols Elderflower naturalny kwiatowy zapach i smak. Jego przyjemny aromat i pełen bukiet przywołuje wspomnienie ciepłego letniego dnia, a wszystko to dzięki sekretnej metodzie ekstrakcji Master Distillera Lucas Bols, Pieta van Leijenhorsta.
Blue Curacao Spritz
Strawberry Easy Drink
1/4 Bols Strawberry
3/4 bitter lemon
