TORRES BRANDY - HISTORIA MARKI
Od końca XIX w. rodzina Torres łączy tradycję i innowacje, aby tworzyć najbardziej prestiżowe wina i brandy z zachowaniem szacunku dla planety i środowiska. Korzenie firmy sięgają 1870r., kiedy to Jaime i Miguel Torres założyli firmę Familia Torres i rozpoczęli budowę siedziby firmy oraz pierwszej winiarni.
ARNAU DE VILANOVA
Słowo „Brandy” ma holenderskie pochodzenie i oznacza „palone wino”, nawiązując swoją nazwą do procesu destylacji. Twórcą i popularyzatorem tego procesu był wieku kataloński lekarz Arnau de Vilanova, który w XIV w. opracował „Aqua Vitae”, czyli pierwszy destylat winny przeznaczony przede wszystkim do celów leczniczych. Destylacja uzyskała popularność już w XVI wieku dzięki holenderskim kupcom, którzy destylowali wino w alembikach, następnie przechowując je w dębowych beczkach przeznaczonych do transportu trunków.
JUAN TORRES CASALS
Kontynuatorem dziedzictwa Arnau de Vilanovy był Juan Torres Casals, przedstawiciel młodszego pokolenia rodziny Torres. W 1928 roku rozpoczął produkcję dojrzewającej brandy z najlepszych białych win z Penedès (Barcelona). W ramach tego procesu wino przechodziło proces destylacji i leżakowania w dębowych beczkach. Praca Juana Torresa została doceniona, a stworzone przez niego brandy zaczęły stanowić synonim jakości wśród opinii publicznej.
1870
POWSTANIE MARKI
Korzenie firmy sięgają 1870r., kiedy to Jaime i Miguel Torres założyli firmę Familia Torres i rozpoczęli budowę siedziby firmy oraz pierwszej winiarni.
1928
PIERWSZA DESTYLACJA
Juan Torres Casals, przedstawiciel drugiego pokolenia rodziny Torres rozpoczął produkcję brandy poprzez destylację i leżakowanie najlepszych win z winnicy Torres.
1939
ZNISZCZENIE WINIARNI I DESTYLARNI
Podczas wojny w 1939 roku nastąpiło częściowe zniszczenie winiarni podczas bombardowania
1940
ODBUDOWA WINIARNI
Rok po bombardowaniu winiarnia została odbudowana. Produkcja ponownie się rozpoczęła.
1946
PREMIERA BRANDY TORRES 10
Jeden z flagowych produktów, brandy Torres 10, został wypuszczony na rynek.
1985
MISTRZOSTWO MATIASA LIOBETA
Wiedza i doświadczenie Matíasa sprawiły, że brandy Torres należą do najbardziej utytułowanych na świecie, zdobywając nagrody w najbardziej prestiżowych konkursach.
1997, 2006, 2019 i 2020
TORRES NAJLEPSZYM BRANDY NA ŚWIECIE
Od ponad 20 lat brandy Torres są wybierane w międzynarodowym konkursie International Wine & Spirit Competition jako najlepsze brandy na świecie.
2010 i 2015
ZIELONA FIRMA ROKU
Torres został uhonorowany przez Brytyjski magazyn Drink Business za zaangażowanie w odnawialne źródła energii podczas piątej edycji międzynarodowych Green Awards. Firma dbająca o środowisko.
2013
BRANDY TORRES 15 WCHODZI NA RYNEK
Na rynek zostało wypuszczone brandy Torres 15. Torres 15 YO to hołd złożony Miquelowi Torres Carbó, który przebudował winnicę po jej zniszczeniu podczas bombardowania w 1939 roku podczas hiszpańskiej wojny domowej.
2015
TORRES JAIME I, NAJLEPSZĄ BRANDY NA ŚWIECIE
Brandy Torres Jaime I otrzymał nagrodę dla najlepszej brandy na świecie podczas World Brandy Awards.
2017
WYPUSZCZENIE NA RYNEK BRANDY TORRES RESERVA DEL MAMUT
Na rynek wypuszczona została najbardziej ekskluzywna brandy Torres Reserva del Mamut. Jest to wyjątkowa i niezwykle limitowana brandy Torresa, jej kolekcja liczy tylko 999 butelek.
2017
TORRES 15 UZNANE ZA NAJLEPSZĄ BRANDY SOLERA NA ŚWIECIE
Torres 15 został uznany za Najlepszą Brandy Solera na World Brandy Awards, jednym z najbardziej prestiżowych konkursów na świecie.
2020
REBRANDING BRANDY TORRES 10
Torres 10 zmienił swój kultowy wizerunek, przeprojektowując swoją butelkę i etykietę, tak aby dostosować się do nowych czasów, zachowując jednocześnie spójność z tradycją marki.
TORRES 10
W 1946 roku, mimo trudnych i burzliwych czasów, Miguel Torres Carbo stworzył Torres 10, flagową brandy Torres. Precyzyjna selekcja winogron, destylacja i starzenie w najwyższej jakości beczkach dębowych sprawiają, że Torres 10 nabiera niepowtarzalnego ducha. Niezwykła harmonia smaku i zapachu uczyniły ją najczęściej kupowaną hiszpańską brandy na świecie.
Degustacja: Bukiet kandyzowanych owoców miesza się ze zmysłową wonią wanilii połączonej z egzotycznymi przyprawami. Na podniebieniu pozostawia złożony, gęsty, ciepły smak bogaty w słodko-gorzkie aromaty.
Brandy Torres 10 z colą: Idealne połączenie smaków w jednym drinku. Brandy Torres 10 z colą to niezawodny duet, w którym cola wzmacnia słodkie nuty Torres 10. Drink jest kwintesencją świeżości i elegancji z subtelną goryczką Angostury. Idealny do celebrowania wieczoru w najlepszym towarzystwie.
Przepis:
1. Do kieliszka wlej 4 krople Angostury i zamieszaj, by aromat został rozprowadzony po całym kieliszku.
2. Wylej płyn z kieliszka.
3. Dodaj 6 kostek lodu i 60 ml Brandy Torres 10.
4. Dopełnij colą.
5. Jednokrotnie zamieszaj.
6. Udekoruj brzeg szklanki skórką z cytryny, aby olejki eteryczne przedostały się do wnętrza szklanki.
Składniki:
– Torres 10
– Angostura
– Lód
– cola
– Skórka cytrynowa
