Kochasz prosecco? Musisz to o nim wiedzieć!

.

-Come in, if you have prosecco! Jeśli jesteś wyznawcą tej zasady, koniecznie przeczytaj artykuł, który znalazł się w katalogu naszego brandu weselnego www.wodkanawesela.pl. Pod tym adresem możecie pobrać cały katalog, ale do rzeczy…

Tego włoskiego wina musującego z północy Włoch chyba nie muszę nikomu przedstawiać. Tym bardziej po zeszłym roku kiedy to produkcja Prosecco po raz pierwszy w historii przerosła szampana o 30 mln butelek !!!  W odróżnieniu od francuskiego sąsiada wtórna fermentacja tego wina z regionu Veneto odbywa się nie w butelce ale w stalowych kadziach co znacznie wpływa na jego korzystną cenę. Później dopiero ze szczelnie zamkniętych zbiorników wino jest przelewane do butelek. Taki proces nazywamy metodą Charmat. Jednak są jeszcze pewne wyjątki od reguły gdzie Prosecco jest wytwarzane starą metodą w dokładnie taki sam sposób jak szampan a mianowicie druga fermentacja odbywa się w butelce. Jeżeli mamy do czynienia z takim Prosecco to wtedy pojawia nam się na etykiecie oznaczenie „col fondo”. Ze względu na nasycenie dwutlenku węgla, Proseccoprodukowane z winogron o tej samej nazwie, może być mocno musujące ( spumante ), delikatnie musujące ( frizzante) lub spokojne ( tranquillo ). To ostatnie choć może wydawać się dziwne w przypadku tego wina oznacza Prosecco bez bąbelków. Ale to dopiero bąbelki sprawiły, że wino odniosło międzynarodowy sukces. Obecnie wino posiada status DOC lub DOCG , który jest gwarancją jakości. Glera , bo taka jest lokalna nazwa odmiany winogron Prosecco, daje wina o różnej zawartości cukru, dlatego dobrze jest zwracać uwagę na oznaczenie na etykiecie. Ciekawostką jest w tym przypadku „Extra Dry” , które nie jest bardzo wytrawne jak w dosłownym tłumaczeniu a czymś pomiędzy półwytrawnym a lekko słodkim, a więc ma większą zawartość cukru od „Brut”a mniejszą od „Dry”. Prosecco jest winem bezrocznikowym,  dlatego też najlepiej smakuje za młodu. Dobrze schłodzone pokazuje swój owocowo-kwiatowy charakter. Doskonałe jako składnik koktajli i na aperitif. Świetnie sprawdza się również w roli kompana do potraw. W skrócie, wino na każdą okazję. Od kilku sezonów letnich obserwujemy nową formę serwowania tego napoju a mianowicie … z kija. Z nalewaka zamiast piwa płynie orzeźwiający napój o zawartości alkoholu 11 – 12%. Pomimo, że tak podanego wina nie możemy nazywać Prosecco ze względu na przepisy regulowane przez prawo, wino doskonale spełnia swoją rolę. Ma być lekkie , łatwe w piciu i ma sprawiać przyjemność.

 

Nowość – dzika kaczka

Uwagi (2)

  1. Amanda Smith

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod in tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure.

  2. Illiana Isbell

    Excepteur sint occaecat cupidatat non proident.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Mój wózek
Kategorie